Jdi na obsah Jdi na menu
 


18. 11. 2009

1. schůzka

Dosud jsme zjistili (k 1. říjnu 2009)

Ve třídních výkazech z let 1934 – 1940 jsme našli pět dětí židovského vyznání, které navštěvovali naši školu. Dále jsme začali pátrat po jejich osudech v Terezínské pamětní knize, která obsahuje jména všech lidí z Čech a Moravy, kteří transportem odešli do Terezína a odtud do dalších koncentračních táborů na východě (hlavně Osvětim) – většina nepřežila. Výsledky jsou v tabulce.

Hodnocení Renaty Špačkové

Na první schůzce se nás sešlo 18 (bohužel 3 děvčata musela odejít na kroužek kytary). Všichni se zapojili do výzkumu, který spočíval v procházení třídních výkazů a hledání jmen dětí, u nichž bude uvedeno náboženství židovské, či israelské (což jsou synonyma). Nalezli jsme je (pozor – jeden byl přehlédnut!!!), vypsali a dále jsme je hledali v Terezínské pamětní knize. V tom budeme pokračovat ještě příště. Dobrovolně jsme si rozebrali úkoly na další schůzku, k vedení deníku naší činnosti se samy přihlásily Radka Kubátová a Martina Polenová.

Třídní výkazy zaujaly i z jiného důvodu – zadní část obsahuje poznámky našich dědečků a babiček – někteří vskutku nepatřili k nejvzornějším J.

Naše činnost byla zaznamenána díky videokameře v rukou Květy Halbichové, za což jí velice děkujeme.

Všichni se snažili, všichni byli prospěšní, neboť každý musel projít část písemných pramenů, které jsme měli k dispozici. A tak jsme společně vykročili za Byšickými zmizelými sousedy.